Over mij

De realiteit op haar mooist

 

Ik ben Nienke Koedijk, 40 jaar oud, samenwonend met mijn vriend Christiaan en onze zoon Joa van 3. In 2006 ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie als illustrator en beeldhouwer. Na een aantal jaren als kunstenaar gewerkt te hebben ben ik teruggekomen bij mijn oude liefde: de fotografie.

Verborgen Vrienden

In 2013 heb ik voor mijn fotoproject Verborgen Vrienden twee jaar door Nederland en België gereisd om (veelal volwassen) mensen te fotograferen die met een knuffel slapen en dit uit schaamte geheim hielden voor de buitenwereld. In 2015 is dit project uitgegeven in boekvorm door de gerenommeerde uitgeverij Komma/d’Jonge Hond. Tijdens dit project heb ik een voorliefde ontwikkeld voor het fotograferen van intieme momenten en oprechte connecties.

Documentaire familiefotografie

Toen mijn zoontje in 2015 geboren werd en ik hem (en zijn vader) veel fotografeerde, ben ik in aanraking gekomen met ‘documentaire familiefotografie’. Ik was direct verkocht. Via Instagram heb ik mij in deze relatief jonge stroming uit Amerika verdiept en een netwerk opgebouwd met fotografen over de hele wereld. Sindsdien houd ik mij voornamelijk bezig met dit type fotografie. Wat mij in deze stroming aantrekt is dat elke familie een uniek karakter heeft met een eigen verhaal. Mijn doel is het bijzondere van het alledaagse vast te leggen.

Documentaire bruiloftsfotografie

Wat het fotograferen van bruiloften voor mij zo mooi maakt is de grote verscheidenheid aan gebeurtenissen en emoties: ontroerende, grappige en romantische momenten volgen elkaar snel op. Als fotograaf is het een prachtige uitdaging om op deze strak geregisseerde dag de momenten te vinden die er echt toe doen. Natuurlijk zijn dat het aankleden, de ceremonie en het diner, maar ook juist de kleine momenten tussendoor. Kinderen die in hun nette pakjes aan het spelen zijn of boevenstreken uithalen, de knipoog of verliefde blik van het bruidspaar als er even niemand kijkt. Kortom, momenten die niet geregisseerd kunnen worden maar die net zo waardevol zijn als de bekendere fotomomenten.

Overige documentaire fotografie

Mijn stijl van fotograferen kan in allerlei situaties en op allerlei doelgroepen toegepast worden. Ik fotografeer ook voor bedrijven en maak portretten. Mijn uitgangspunt is altijd hetzelfde: ik wil de realiteit op zijn mooist weergeven.

 

 

*Bovenstaande foto’s van mij en mijn zoon zijn gemaakt door mijn heldin en vriendin Chelsea Silbereis, een documentaire familie fotograaf uit Amerika.