Het onstaan van een passie: familie fotografie

Na twee jaar keihard en met veel plezier aan mijn fotoproject ‘Verborgen Vrienden’ gewerkt te hebben, bleek ik tijdens de publicatie van het boek zwanger te zijn. Een tweede droom die in korte tijd uitkwam. Na de geboorte van mijn zoontje heb ik de fotografie op een lager pitje gezet en me vooral op hem geconcentreerd. Ik wilde de eerste tijd dicht bij hem zijn en eerlijk gezegd, ik had de puf niet om mijn camera op te pakken.

 

 

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en na een relatief rustige periode heb ik toch weer de camera opgepakt. Voor klanten wilde ik nog niet werken, maar mijn zoontje was een dankbaar onderwerp. Het begon met het maken van leuke portretfoto’s, maar naarmate hij ouder en actiever werd begon ik zijn dagelijks leven en zijn rituelen vast te leggen. Iedere ouder weet hoe snel die kleintjes veranderen en ik wilde graag een visuele herinnering aan die tijd.

 

 

Na een paar maanden, waarin het fotograferen steeds serieuzere vormen begon aan te nemen, besloot ik een account aan te maken op Instagram. Het leek me een leuk platform om mijn foto’s te delen en andere fotografen te ontmoeten die in dezelfde hoek zaten. Dit bleek een ontzettend goede stap te zijn.

 

 

Ik postte mijn foto’s regelmatig op Instagram en werd geïnspireerd door fotografen die ik daar leerde kennen. Mensen waar ik fan van was werden vrienden en ik ontmoette gelijkgestemden op fora die mij als fotograaf verder hielpen. Langzaam begon het vuur in mij weer te branden en ik wilde serieus werk maken van dit type fotografie. Tot mijn verbazing bleek er een stroming te bestaan die perfect bij mij aansloot: documentaire familiefotografie.

 

 

Deze stroming is ontstaan in de Verenigde Staten en is vrij nieuw in Nederland. Er is een handvol fotografen actief op dit gebied en daar ben ik er dus een van. De stroming wijkt af van traditionele familiefotografie omdat de fotograaf niet ingrijpt en niet redigeert. Situaties verlopen zo natuurlijk mogelijk zodat echte emoties en momenten een plaats krijgen.

 

 

Het leven van mijn zoontje wordt dus al 3 jaar door mij vastgelegd. Het is het mooiste project dat ik ooit heb gedaan en ik hoop dat hij het kan waarderen als hij later groter is. Dat hij terugkijkt naar mijn foto’s en kan zien waarom hij geworden is zoals hij is. Dat hij de liefde door de foto’s heen kan voelen die zijn vader, moeder, opa’s , oma’s en alle andere mensen om hem heen hem hebben gegeven. Dat hij soms echt een eigenwijs jongetje was met supergrappige gewoonten en dat hij ziet hoe hij heeft gewoond, gespeeld en gestoeid door de jaren heen. En dat hij weet hoezeer hij mij heeft geïnspireerd en hoe dankbaar ik hem daarvoor ben.

 

 

Ik bied dit type fotografie met veel liefde aan andere families aan. Lijkt het je leuk om een keer een fotosessie te doen met jouw familie? Check dan mijn portfolio voor foto’s die ik heb gemaakt van diverse gezinnen en neem vooral contact op!

 

 

 

Nienke Koedijk is een documentair fotograaf, gespecialiseerd in het fotograferen van families, bruiloften en portretten. Haar fotoboek Verborgen Vrienden werd goed ontvangen en deed veel stof opwaaien. Zij heeft een voorliefde voor het fotograferen van intieme momenten en oprechte connecties en streeft ernaar de realiteit op haar mooist weer te geven.